Kendo

Att förhålla sig till ji-geiko

2007-03-26 01:03 #0 av: AnnaL

Sotaro Honda är coach för brittiska landslaget i University of Gloucestershire Dojo. Han är 34 år och har 6 dan renshi och har delat med sig av sina kendotankar i flera artiklar som finns publicerade på <a href="http://www.kendo.org.uk/pmwiki.php/Main/Coachingdev" target=_blank>BKA</a>. Här presenteras godbitar ur texten "Attitudes to Ji-geiko".

Sotaro HondaSotaro Honda skriver: "Ji-geiko är kärnan till keiko i kendo. I ji-geiko kan vi (kendo-ka) försöka använda waza (tekniker) under obegränsade förhållanden. Vi kan också lära oss och tillskansa oss det vi behöver göra före vi attackerar (Seme) eller hur vi ska reagera på en motståndares Seme (avsikt och attack). Genom ji-geiko kan vi vidare känna igen vilken waza vi är, eller inte är bra på, och ens ji-geiko kan leda oss till nästa kihon-geiko och ji-geiko och vad vi behöver jobba på för vår tekniska utveckling. Det ger oss okså ett sätt att utveckla våra färdigheter och 'spirit' som anständig kendo-ka."

Detta är inledningen till Attitudes to Ji-geiko vari Sotaro Honda redogör för flera viktiga element i kendoträningen. Han börjar med att redovisa förhållandet mellan kihon-geiko, kata-geiko och ji-geiko och fortsätter med sin syn på vad ji-geiko bör vara. Vidare kommer en redogörelse för hur man bör närma sig ji-geiko beroende på ens egen grad.

Kyugraderades ji-geiko

"Till att börja med är det viktigaste en kendo-ka på den här nivån ska tänka på följande: att använda waza (shikake-waza) på ditt eget initiativ. Det ska inte bara vara men och kote, utan all waza du har lärt dig i kihon-geiko och kata-geiko. Du ska inte vara rädd för att misslyckas och bli besegrad. Det förväntas att du gradvis kommer att förstå timingen i varje waza medan du försöker attackera på eget initiativ. En annan viktig sak är att du inte ska stoppa din rörelse efter hugg och stötar, utan istället fullfölja din attack och snabbt förbereda för ditt nästa drag."

Ji-geiko för 1-3 dan

"Kendo-ka på den här nivån förväntas finslipa sin shikake-waza och det är viktigt att försöka sig på varierande shikake-waza på eget initiativ. Det är också viktigt att inte bara attackera framåt utan också att aktivt använda hiki-waza (backa) och du ska alltid hålla i minnet att du ska försöka slutföra din attack. Som tidigare nämndes är det inte en prioritering i ji-geiko att vinna eller förlora. Du får inte fokusera på hur många gånger du slår eller blir slagen av din motståndare, utan iställer reflektera över sammanhanget hur & varför i varje enskilt fall (träffa eller bli träffad). En attityd som förväntas av kendo-ka är utte-hansei, utarete-kansya (att reflektera över sin attack efter att ha tagit en poäng och att tacka sin motståndare efter att den har tagit en poäng)."

Sotaro Honda beskriver även vad kendo-ka över 3-dan ska tänka på för att utvecklas via ji-geiko. Därpå utforskar han samspelet mellan kendo-ka av olika grader.

Ji-geiko med högre graderade än dig själv

"Vad som ska nämnas först är att försöka få sho-dachi (första hugget) oavsett vem du har ji-geiko med. Oberoende av skillnaden mellan grad och erfarenhet.

Ji-geiko ska börja med en uppriktig ippon shobu i en jämbördig femtio-femtio situation, med tanken: att det inte existerar någon andra chans i en strid med riktiga svärd. Det är viktigt att förstå denna filosofi i kendo som budo och att försöka få en framgångsrik sho-dachi genom att använda alla dina förmågor fullt ut.

Efter att ha attackerat och försvarat sho-dachi i denna ji-geiko med någon av högre grad rekommenderas du att fokusera i huvudsak på shikake-waza. Detta betyder emellertid inte att enbart attackera slumpmässigt mot seniorer. Om du har en låg grad såsom ikkyu och sho-dan är det viktigt att försöka bryta den högre graderades chu-shin (centrum) genom att på bästa sätt använda ditt fotarbete, din shinai och din kroppsrörelse."

Det rekommenderas också att lägre graderade ska använda all sin energi inom fem minuter när de kör ji-geiko med en senior. När man möter någon av lägre grad finns sedan inte längre något behov av sho-dachi:

Ji-geiko med lägre graderade än dig själv

"Ur synvinkel att visa sitt ansvar som senior har du ett ansvar att utveckla den lägre graderades förmågor genom att få dem att upptäcka sina svaga sidor, genom att hugga dem i det svaga ögonblicket, men också genom att låta deras starka sidor komma fram genom att låta dem slå dig under ji-geiko.

Barn mot äldre.

Den här typen av keiko kallas hikitate-geiko (All Japan Kendo Federation, 2000) och är en av de svåraste keiko som går att utföra i kendo. [...] Senioren ska göra en motattack när den lägre graderade attackerar utan att först ha en effektiv seme och när det inte finns ett lämpligt tillfälle, men låta dem hugga när de kommer för att anfalla efter att ha haft bra seme och när det är ett bra tillfälle."

Ji-geiko med någon på samma nivå som du själv

"Du får en bra möjlighet att reflektera över dina egna framsteg och frukten av dina ansträngningar när du går ji-geiko med någon som är på samma nivå som du själv. Detta är ännu bättre om ni dessutom är ungefär jämngamla. Det är väldigt viktigt att du känner någon som är på ungefär samma nivå som du och är ungefär lika gammal som du kan gå ji-geiko med. Det är normalt att inte vilja bli träffad av din rival, men det är viktigt att visa en attityd i vilken du utför din bästa kendo oavsett vad som händer."

I slutet av artikeln beskriver sedan Sotaro Honda hur man ska möta äldre i ji-geiko och vad män som möter kvinnor ska tänka på och vice versa. Alla dessa tre delar är i mitt tycke intressanta och läsvärda! Jag menar också att det finns mycket mer att hämta i den här texten och att artikeln är väl värd att läsas i sin fulla längd. Som lägre graderad har jag via texten fått större insikt i vad ji-geiko egentligen är, och med dess hjälp kommer jag utan tvekan att få ut mer av min träning i framtiden. Jag är övertygad om att också högre graderade kan hämta inspiration från englands landslagskapten.

Attitudes to Ji-geiko

Not. Översättningar av artikelförfattaren.

Relaterade länkar

Av: AnnaL

Datum för publicering

  • 2007-03-29
Anmäl
2007-07-04 15:17 #1 av: NaginatakaWiik

En artikel värd att putta upp i läslistan!

Följ gärna länken och läs vidare, mycket intressant i.

Anmäl
2007-07-04 22:23 #2 av: AnnaL

Påminner mig också om hans minst lika intressanta artikel om hur man förhåller sig till shiai... Har inte refererat den än trots att den ligger här och stirrar på mig, men den ligger i länklistan här i denna artikel. *tipsar*

Anmäl
2008-03-15 23:38 #3 av: AnnaL

Puttar upp denna igen, efter att Patrick Baquin (5 dan) pushade för Sotaro Hondas artiklar på Rikslägret.

Hondas sensei är tydligen Sumi-sensei fick jag veta, och Sumi-sensei är den nya gospel som sjungs i vår klubb. Kul att de var sammanlänkade, jag har hela tiden gillat Honda-sensei!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.