Nyheter

Nytt obligatoriskt tävlingskort inom SB&K

2008-02-21 17:56 #0 av: AnnaL

Från och med den första augusti 2008 kommer ett nytt tävlingskort att vara obligatorisk för sanktionerad kendo- och naginatatävling (ej kata/engi). Kortet kostar 300 kr och gäller i fem år.

Citerat från SB&Ks hemsida:

"Från och med den första augusti 2008 så kommer ett nytt tävlingskort att vara obligatorisk inom SB&K för alla tävlande under samtliga sanktionerade tävlingar vars regelverk är tillståndspliktiga enligt Kampsportsdelegationens beslut, och lagen (2006:1006)."

Mer information...

Relaterade länkar

Av: AnnaL

Datum för publicering

  • 2008-02-21
Anmäl
2008-02-22 00:07 #1 av: Sehvrin

*suck* Den här nyheten triggade igång ytterligare en "var-sur-på-nya-kampsportslagen-kväll" hos mig. Och frågan är om man ska skratta eller gråta åt lagen...

Nåja, jag lär väl införskaffa mig ett sådant kort (men inte utan att morra lite när jag betalar) nu när jag fått smak på tävling efter Sugo, men kan någon förklara exakt varför man ska ha ett sådant kort, förutom att det står i den nya lagen?  

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-02-22 12:58 #2 av: AnnaL

Jo, nya kampsportslagen är inte precis populärast här hemma, eller i klubben.
 

Undrar som du, exakt varför licensen behövs. Antar att det är någon extrakontroll, som någon typ av försäkring att den tävlande vet något viktigt?

Anmäl
2008-02-22 19:05 #3 av: NaginatakaWiik

Om jag har förstått det hela rätt så ska kort/licens lämnas till sekretariatet för tävlingen man deltar på innan tävlingsstart och om man inte har blivit knockad eller krävt läkarvård under tävling får man tillbaka kortet. Om något av ovanstående har hänt så behålls kortet och skickas till förbundet och skickas inte tillbaka förren man har fått OK från läkare att tävla igen.

Någonstans så finns ett vagt minne från info från naginataansvarige att det kommer föras statistik på hur korten "vandrar" och om någon blir av med sin licens för många gånger så kan man hamna under någon slags kontroll och eventuellt få det indraget. Dock vill jag utfärda ett stort frågetecken ang den sista biten för jag är mycket osäker på hur det egentligen ska hanteras!

Jag förstår att det ska vara lika för alla men för oss i lilla naginata blir det rätt löjligt eftersom vi har EN tävling per år och det är SM!

Anmäl
2008-02-22 19:21 #4 av: Sehvrin

Jag har fått uppfattningen av att man ska ha kortet så att folk har reda på om man får tävla eller ej. Har för mig att jag hört att det är för att hindra folk som tex råkat ut för knock out i match inte ska tävla för tidigt efter det. Och i kendo är det ju så vanligt med KO...

Det värsta är att det här lär försvåra för klubbtävlingar ytterligare, känns det som. För jag tror ju inte att om man inte är så intresserad av tävling - men skulle kunna tänka sig vara med på ett klubbmästerskap - att man lägger ut 300 kr på ett tävlingskort.
 Och det känns tråkigt om detta skulle hindra vissa från att tävla.

Gah... jag är fortfarande sur och irriterad på lagen... den har ju till viss del rätt, men den drar det lite väl långt.... Fast jag antar att vi får vara glada att de inte lagt sig i träningen också Fundersam 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-02-22 19:41 #5 av: Sehvrin

Kan inte redigera #4 så jag tänkte bara tillägga att jag missade #3 medan jag skrev mitt inlägg ^^' (därav upprepningen av vad som står i #3)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-02-22 20:36 #6 av: AnnaL

#4 Ja, bara det där med tillstånd för klubbmästerskap. Det är ju ingen skillnad på hur det ser ut på klubben på en vanlig onsdags-shiai och som på ett KM. Skillnaden är väl bara att man går ut och käkar tillsammans efter KM.

Anmäl
2008-03-03 15:55 #7 av: AnnaL

#6 Nu har det då uppdagats för mig att vi inte längre kör tävlingsträning på klubben och har så inte gjort sedan nya lagen (jag har bara inte märkt något eftersom shiaiträning är så sällsynt hos oss ändå). Vi får tydligen inte heller träna under tävlingsliknande former i kendo.

Anmäl
2008-03-03 18:19 #8 av: NaginatakaWiik

#7 Jösses. Imponerande. Med andra ord så måste man ha tävlingstillstånd och shiai-läkare när man har domarkurs. Kul.

Anmäl
2008-03-04 17:00 #9 av: Sehvrin

#7 Jasså, det visste jag inte. Iofs visste jag att "träningsmatcher" ingår i lagen, men jag utifrån de diskussioner som jag har läst om lagen så hade jag fått uppfattningen att träningsmatcher var ok ändå. Och var går gränsen mellan träningsmatch och vanlig ji-geiko egentligen?

På sätt och vis är lagen inte så dum, men jag stör mig på att den är fattad på (enligt mig) felaktiga grunder. Läkare är bra att ha på tävling (men borde räcka med sjukvårdare på en klubbtävling) men det borde inte bara gälla de kampsporter med våld mot huvudet, utan alla de där man har fullkontakt och gärna andra sporter också (typ hockey odyl, nu vet jag iofs inte hur reglerna för dem är)

Ägnade en kväll att läsa igenom den sista rikstadsdebatten om kampsportslagen, det var rätt intressant. De flesta som var emot lagen verkade vara det mer pga att det var moraliskt (eller politiskt) rätt, snarare än fakta. (Kan ju nämna att kendo/naginata nämndes inte en enda gång och diskussionerna kretsade nästan enbart runt olika typer av boxning (främst proffs- och amatörboxning)) 

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-03-05 13:48 #10 av: AnnaL

#9 Jag skulle vilja läsa den debatten, ska försöka ta mig tid (du får jättegärna lämna en länk, annars kan jag säkert leta på den).

Det är så frustrerande att bli ihopbuntad med proffsboxning, med öppet våld mot huvudet, när vi har så omfattande skydd. Jag undrar hur många skador på just huvudet som inträffat i kendo. En del whiplashskador kan jag tänka mig, när man har kört upp nävarna i motståndarens hjälm ist. för att gå in i tsuba-tzeriai, men annars?

Där tror jag tävlingslicensen är superbra! Vi kommer nämligen då få påtaglig statistik över vilka skador som inträffar (eller inte inträffar) under tävlingar i kendo. Det är förstås lättare att hävda att vi är skadefria när vi har papper på att det är stukningar, bristningar och hälsporrar som är de största bovarna (<--- gissning från min sida)

Angående gränsen mellan tävlingsträning och ji-geiko, så kan vi förstås inte veta förrän något fall gått upp i domstol, och det känns avlägset för mig att det skulle hända. Jag skulle gissa att när golvet är tejpat till shiaijo och domarflaggorna är framme, då är det svårt att ducka att det är tävlingsliknande former det tränas under :)

Anmäl
2008-03-05 15:29 #11 av: Sehvrin

#10 Här kommer länken till debatten. Kampsportslagen är 12 § (från anf. 89 till anf. 152) 

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2005/06:142

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.