Naginata

Naginataåret 2008

2007-12-10 20:25 #0 av: NaginatakaWiik

Det är dags att blicka framåt i kalendern och 2008 kommer bli ett välfyllt år för utövare att naginata i Sverige och Europa. Seminarier, tävlingar och mästerskap duggar tätt och från Uppsala ryktas det om stort intresse för både SM och sommarens läger i Belgien. Är år 2008 året som permanent kommer sätta Sverige Naginata på idrottssveriges karta med en stor lysande flagga?

Nu när 2007 närmar sig sitt slut är det lätt att titta bakåt och se det som ett framgångsrikt år för Sverige Naginata; SM arrangerades under påskhelgen i Uppsala av KFUK-KFUM Uppsala Naginataklubb, Midnattssolslägret arrangerades av Shimbukan Budoklubb naginatasektionen i Skellefteå och Sverige Naginata åkte på VM i Belgien och fick tack vara Kirsi Höglund (Uppsala) med sig en fjärdeplats i damernas indviduella shiai.

 

Så vänds blickarna framåt mot 2008

Belgien naginata informerade under VM-helgen att de tänkte ha träningsläger i juli 2008 och vi var flera i Uppsala Naginataklubb som var sugna på att åka. För att skapa en extra morot så sökte vi pengar från Idrottslyftet. Till vår stora lycka beviljades vi pengar för lägret och vi är minst tre stycken som åker för att träna med belgarna.

Nu är det också nu i dagarna annonserat tävlingar och läger i Paris den 19:e januari med möjlighet till graderingar upp till sandan naginata.

INF kommer även arrangera seminarie och gradering på Nya Zeland under 2008, dock har vi inte nåtts av datum än. Uppsala Naginataklubb sökte även pengar för att kunna skicka två stycken till Nya Zeland men tyvärr beviljades inte den bidragsansökan. Kanske några åker helt på egen bekostnad.

I Sverige finns inga internationella läger planerade i dagslägret men i samband med SM, som kommer arrangeras av Luleå Naginata, kommer det att tränas i lägerform. I Uppsala har vi (läs undertecknad) funderat på att arrangera ett litet klubbläger som upptakt och peppning inför SM. Att låta de oerfarna men tävlingssugna få smaka på hur en engitävling går till och få gå shiai mot regerande svenska mästaren ännu en gång är målet och meningen med ett sånt läger. 

 

Mästerskapen 2008

Svenska Mästerskapen i Naginata kommer med största sannolikhet att genomföras helgen efter Valborg/Sista april och arrangörer är Luleå Naginata. Ryktet viskar att Yamauchi-sensei från USA kommer och instruerar på inledande läger och är en självklar domare under SM.

Om allt går som önskningar och förhoppningar vill så är vi ett stort sällskap som åker upp från Uppsala! I dagsläget är det minst sex som åker, troligen fler. 

SM-läger 2007 

Europeiska Mästerskapen i Naginata kommer att arrangeras i Nederländerna av European Naginata Federation (ENF) under november månad. Exakt datum har ännu inte släppts. I samband med EM kommer det att arrangeras seminarie och graderingar upp till sandan naginata.

Att Uppsala kommer att vara representerat i landslaget råder det inget tvivel om, det är nog mer en fråga om hur många av våra duktiga instruktörer och tränande som kan åka. Med största sannolikhet kommer Kirsi Höglund (Uppsala) att försöka gradera sandan och därmed kunna bli Uppsalas första egna sensei. Undertecknad kommer försöka gradera ikkyu under seminariet i samband EM om allt går som det ska med tidsplaner och träning. Det är inte omöjligt att det är fler i klubben som tar chansen att gradera internationellt även på lägre grader.  

 

Vad händer i Uppsala?

Eftersom jag är partisk och tränande i KFUK-KFUM Uppsala Naginataklubb tar jag så klart chansen att lyfta fram även det lokala. Vi är en klubb som i dagsläget växer så det knakar. När klubbens medlemsantal är totalt 12 stycken så är nybörjar antalet 4 st enormt! Söndagen den 16:e december är det klubbgraderingar och och vi hoppas att alla ska klara sig. Därefter väntar nya utmaningar för de före detta nybörjarna och nya friska förmågor väntas in. Flera har redan hört av sig inför vårterminen och det glädjer oss omåttligt.

Att vi växer har också påtagligt gjort sig påminnt genom att vi håller på att växa ur den dojo i idag hyr in oss i. Kanske kommer det hela lösa sig inom kort med hjälp av KFUK-KFUM Uppsala och Medborgarskolan så vi kan hyra en stor danssal och låta våra avancerade få riktigt gedigen shiai-träning där. Vi håller tummarna för att det kommer lösa sig inom kort. 

Vi firade klubbens 10-års jubileum sista helgen i november med träningsläger och smakväm. Det var ett väldigt uppskattat inslag i terminen och det var i samband med det som tankar om ett Inför-SM-läger väcktes. Det finns en härligt positivt framåtanda och tränings- och tävlingslängtan i klubben som är svår att förklara. Att Kirsi kom hem med en fjärdeplats från VM är en del i det men det handlar även om att vi har roligt tillsammans. En sån våg är det dumt att inte surfa på och nu är det många som ser fram emot 2008.

De tre guldmedaljörerna SM 2007 

 

Ett framgångsår? 

Det är ett händelsrikt och välfyllt naginataår som väntar naginata-doka runt om i Sverige, Europa och Världen. Många nya kontakter kommer knytas, matcher utkämpas och grader att tas. Att naginata som sport växer är det ingen tvekan om och vi som tränar det håller tummarna för att vår älskade sport ska få det erkännande och utrymme i både press och medvetande hos Budosverige som den förtjänar. 

Relaterade länkar

Av: NaginatakaWiik

Datum för publicering

  • 2007-12-10
Anmäl
2007-12-17 12:23 #1 av: AnnaL

Jag tycker det är superkul att se hur naginatan växer och blommar ut i Sverige! Allt går så fort nu!

Anmäl
2007-12-27 19:40 #2 av: Thomas-S

Jag tycker det är coolt!!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.