01. Kendo i allmänhet

Smärtlös?

2007-05-07 01:51 #0 av: AnnaL

Det lackar mot midnatt, jag har tråkigt och masserar in min vänstra axel med smärtlindrande gel, och min vana trogen när jag är uttråkad hostar jag ur mig mina vardagsfunderingar i forumform. Den här gången:

Finns det någon som tränar kendo som inte har ont? 

Jag har efter ett drygt halvår inom sporten ständiga inflammationer i omväxlande höger/vänster axel (beroende på vilken hand jag styr datormusen med, men kendo hjälper inte),  ledsmärtor i vänster knä och höger armbåge samt kroniskt blåmärke på höger långfingersknoge. Det ska inte göra ont på något av de där ställena, det förstår jag, men frågan kvarstår:

Finns det någon som tränar kendo som inte har ont? 

Mina vänner har knotiga knän, benhinneinflamationer, hälsporrar, krumma näsvingar, stukade mjältar och smörslungade ljumskar.

Finns det någon som tränar kendo som inte har ont? 

Jag undrar ibland. Särskilt med tanke på kendons marknadsföring:

"Under träning och tävling är det få skador. Händer det något är det oftast av typen blåmärken eller stukningar, men det kan hända inom all idrott. I själva verket har kendo i Sverige en lika låg skadefrekvens som curling!"

*hostar*
*faller omkull*
*frustar*
Jovisst. 

Anmäl
2007-05-07 10:34 #1 av: kigurai

Uhm, alltså, bortsett från en stukning jag drog på mig för lite mer än ett år sedan så har jag inte dragit på mig några kendoskador. Det skulle som sagt vara blåmärken.

Skadestatistiken bygger så vitt jag vet på värre skador och det verkar vi vara befriade ifrån. 

Anmäl
2007-05-07 16:05 #2 av: Adrian_Ohlin

Tillåt mig hålla med i det som stod i #1.

Kanske gör nåt för hårt fumikomi nån gång men annars inget förutom några blåmärken...

Anmäl
2007-05-07 16:18 #3 av: NaginatakaWiik

AnnaL, du måste vara gjord av glas! *flinar*

Jag gör mig aldrig illa, förutom ett och annat skavsår av kote. Och en överansträngd fot. Och lite blodsockerfall. Men jag håller ju å andra sidan på med sofistikerad pinnviftning modell Lång och inte sån där hockeybetonad krasch-kendo... *springer snabbt iväg*

Anmäl
2007-05-07 17:51 #4 av: AnnaL

Määh! Jag tycker ni är dumma! >.<

Jag har namn på minst två som har fått sluta med kendo pga. kroniska skador, en av dem (inte ens 30) kommer aldrig mer kunna gå utan minst sandaler. Den andre har gått hos sjukgymnast i två år för axelproblem.

Jag ser folk som inte kan gå ned i sonkyu pga. knäproblem (iaf 2 i UKK, men kendo är inte säkert boven och människor blir ju äldre med åren sägs det), jag har en kronisk benhinneinflammationspojke i faggorna, och jag vet inte hur många som har fått ta uppehåll pga hälsporre. Jag nämnde bara mina skador jag har nu, inte min stukade tumme, mina två stukade fötter och mitt skumma benproblem i handen jag hade under nybörjarterminen.

Nu hör det kanske till saken att de jag talar om tränar allra minst tre gånger i veckan, och att skadorna säkert uppkommer pga. felbelastning. Men ingen kan väl vara bra från början, så varenda människa riskerar väl att få skador pga. fel träning under lång tid. Min armbåge håller tydligen med om det >.<

Nej, inte tycker jag ni är dumma! Själv har jag bara så många smärtande kendokavänner att de skulle kunna fylla ut en hel sjukhusdokusåpa. Det är lätt att jag bara ser dem och deras haltande Glad. Och att jag överdramatiserar mina egna krämpor Oskyldig...

Och Wiik din lilla förrädare! Du har ju värsta amputerade foten, kom inte hit och säg att budo inte förvärrar dina skador! *morrar* "Överansträngd fot" my arse.  Fl&ouml;rt

Anmäl
2007-05-07 18:27 #5 av: NaginatakaWiik

Jag tror att det finns vissa inom UKK som är rätt duktiga på att träna lite allt möjligt. Jag känner en av UKK's knä-farbröder som ägnar minst tre veckor varje vinter åt extremskidåkning. Undrar om det kan vara en orsak kanske...? Fl&ouml;rt

Jag kan ärligt säga att efter 30 kom krämporna för mig! Och jag skojar inte. Plötsligt märks en markant nedsättning i återhämtningstid efter skador, vikten av rätt mat vid rätt tillfälle blir än större och att tillåta sig vila är inte att förglömma. 

Jag ska också erkänna att en del i mitt val av naginata är att det finns en grundinställning som är att det ska vara tekniskt, lätt och avslappnat med naginata. Inte det minsta enkelt men skonsamt. När man ser Sensei Gunilla med allvarliga ledproblem smiska upp unga, raska pojkar och flickor så inser man naginata är en sport man kan ägna sig åt hela livet. Det är till och med en del i sportens kärna att det är så.

Att jag som galen tant bestämmer mig för att brutalköra shiai från min första boguträning, och därigenom självamputera vänster fot, är kanske mer personlighetsrelaterat än att sporten är skadlig. Tror jag i alla fall... *hoppas på att någon säger emot* Oskyldig

---------- 

För övrigt är jag fortfarande fast övertygad om att du, AnnaL, är en bräcklig och skör liten älva som egentligen borde ägna dig åt att pyssla blommor för att inte skada dig. *springer otroligt fort och gömmer sig långt, långt bort under ett bord* 

Anmäl
2007-05-07 18:36 #6 av: AnnaL

#5 Men det är just det! Standardargument: "Nej, kendo ger inga skador, MEN jag råkade vara dum och..." eller "fast han var ju tokig när han..." Det är klart att det inte är skadligt om man gör allt rätt. Jag tror till och med att det går att använda som rehabilitering av vissa åkommor (gissar vilt, övervikt t.ex?). Men jag tror också att det är vanligt att någon här och där är den där tokiga människan som tränar som bara den och sedan drar på sig kroniska smärtor.

Jag tror att den där tokiga människan är ganska överrepresenterad också, men igen: jag umgås i skumma kretsar. Sedan har jag haft fördomen att naginata är mindre skadligt. Repliken jag hörde på ett naginatapass: "gå inte på som i kendo!" får stå som bevis Skrattande.

Och passa dig du, annars smiskar jag dig ömt med luktärt. 

Anmäl
2007-05-07 19:44 #7 av: Thomas-S

Ahhh, det är bara plocka fram rullatorn tjejer!

Anmäl
2007-05-07 20:22 #8 av: Adrian_Ohlin

Jepp, så är det när man är över 25... Men det vet ju inte vi nåt om eller hur Tompa?

Anmäl
2007-05-07 20:59 #9 av: Thomas-S

Näää, é man över 25 kanske man ska hålla på med bridge eller något annat lugnt och fint. (Sa gammel man)

Anmäl
2007-05-08 10:22 #10 av: NaginatakaWiik

Ska vi sammanfatta det hela med att:

1. Det är en majoritet av träningsgalna, adrenalinstinna kendoka som befolkar UKK och därför drar på sig ickerepresentativa skador för sporten

2. Det finns faktiskt dom som inte skadar sig i kendo!

3. Naginata är i teorin mindre skadligt än kendo (BDU är avgörande för hur verkligheten utfaller)

4. AnnaL vill egentligen bara stoltsera med sina krigsskador

5.  NaginatakaWiik räknar iskallt med en rejäl utfrysning nästa gång hon träffar AnnaL på Budohuset (Smiskad med luktört låter iofs rätt trevligt... Oskyldig )

Anmäl
2007-05-08 15:55 #11 av: AnnaL

#10, 4: men de är ju så många!

Anmäl
2007-05-08 19:11 #12 av: NaginatakaWiik

#11. Frågan att hitta svaret på kanske egentligen är om det är Kendo som sport som orsakar det eller om det är ditt sätt att uföra den? Alla sporter orsakar skador om man inte anpassar den till sig själv och ens egna förutsättningar.

Anmäl
2007-05-08 21:34 #13 av: AnnaL
#12 Frågan att hitta svaret på var "Finns det någon som tränar kendo som inte har ont?" och där var ju svaret enhälligt :)
Anmäl
2007-05-08 22:49 #14 av: NaginatakaWiik

#12 Du menar att jag ska sluta trakassera dig nu? *petar på med naginata* *petar lite mer* Trasig än?

Anmäl
2007-05-09 19:25 #15 av: AnnaL

Du.. du.. du..! Jag ska minsan..! Jag ska starta en undersökning! Ja, det ska jag! Sen får vi se vem som har rätt!

Anmäl
2007-05-10 11:07 #16 av: Strezz

Jag tror inte naginatan som sport är mer användarvänlig för sköra kroppar än kendon. Titta på alla japanska senseis på 80+ år, det är inte naginata ensamt om. Jag tror bara att många svenskar kanske tränar osmart, oplanerat och kanske vill avancera lite för fort.

Många skador i vår klubb kan härledas till tidigare idrottsskador såsom stukade fötter, trasiga knän från fotboll/skidåkning/löpning osv. Och jag tror kendo har en egenskap att plocka fram den där kämpaviljan hos människor som gör att de sliter upp gamla skador.

 Hur som helst så är poängen att min uppfattning är att många går för fort fram med sin träning... Kendo för en vanlig svensk som aldrig testat Budo förut är helt onaturligt för kroppen (tänk hur obekvämt det kändes att stå i kamae första träningarna). När man då börjar träna hårt så belastas kroppen på nya sätt som den inte är van vid vilket ger skador. Det är därför viktigt att, speciellt under nybörjarterminen, fokusera på förebyggande styrketräning som förbereder kroppen på den hårda belastning som rustningskendo kommer att bli.

 Problemet vet jag är vanligt t.ex. hos unga nybörjar inom styrketräning, där muskelmassans tillväxt ökar dramatiskt i början men där senor och ligament inte hinner med och till slut brister. Folk blir så taggade när de ser resultat i form av ökad muskelmassa att de inte tänker ett steg längre, och därmed skadar sig. Jag tror det i många fall kan gå till på liknande sätt för skadeförföljda kendoka. Själv är jag livrädd för att öka träningsdosen för snabbt, trots att jag gärna skulle träna dubbelt så mycket som idag.

Anmäl
2007-05-14 00:15 #17 av: AnnaL

#16 Håller helt med. Dessutom är det ofta så att när folk börjar träna neurotiskt i fotboll, hockey, handboll, basket, etc så är de gärna i högstadieålder och strax däröver. I kendo verkar många som börjar vara 25+, och när de (ska egentligen säga "vi") då börjar träna hårt med hög frekvens så klarar inte kropparna av det på samma sätt som de skulle ha gjort i yngre år.

Kallade jag just mig själv för "gammal"? 

Det där med att fokusera på förebyggande styrketräning låter smart, och låter som någonting jag endast har hört viskas löst under min nybörjartid. Det är mest sambon som säger att jag inte ska göra samma misstag som honom: att bara träna kendo i början så att kroppen blir helt knas. I dojon nämns inte styrketräning, inte så jag hör det i vilket fall.

Det lär vara olika från klubb till klubb förstås. 

(Det där med 25+ tog jag faktiskt helt ur luften) 

Anmäl
2007-05-14 12:06 #18 av: Jonas.Nordstrom

Jag har aldrig ont.

B träffade med en hög Do så jag fick ett blåmärke stort som Japan, sen träffade J på samma ställe igen så blåmärket växte över till Kina.

Män ja e int bitter. ^_^

Anmäl
2007-05-14 13:52 #19 av: AnnaL

#18 J missar inte.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.